Međunarodna konferencija Iter Vitis – od baštine do brenda

Ministar Donko Jović sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji Iter Vitis – od baštine do brenda

Da turizam i vino ne idu jedan bez drugoga, potvrdila je međunarodna konferencija Iter Vitis – od baštine do brenda, koja se od 14. do 16. studenoga održavala u Roxanich Wine & Heritage Hotelu u Motovunu, u sklopu Generalne skupštine europske kulturne rute Iter Vitis. Više od 200 stručnjaka, turističkih djelatnika, vinara, predstavnika institucija iz 11 zemalja okupilo se u Istri, koja vrhunskim vinima i atraktivnim vinarijama može stati uz bok najpoznatijim svjetskim vinskim destinacijama. Na panelu o vinu i vinogradarstvu  je sudjelovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Donko Jović. U prezentaciji su istaknuti  vinorodni potencijali i proizvodnja vina u Hercegovini u kojoj trenutno ima   45 proizvođača vina sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, od čega je njih 20 registrirano kao pravne osobe.

„Postoji i  veliki broj individualnih proizvođača koji prerađuju grožđe u vlastitim podrumima i vino koriste za kućnu potrošnju ili dijelom za prodaju kao stolna kategorija bez zaštićenog zemljopisnog podrijetla.  U HNŽ prinos vinskog grožđa po hektaru procjenjuje se na 10-12 tona, ukupna proizvodnja grožđa, primjerice u 2018. godini, iznosila je oko 23 milijuna kg. Omjer bijelih prema crnim vinima je 60:40. Zadnjih godina u nekoliko vinarija je krenulo s proizvodnjom roséa, kao i pjenušavih vina Domano i Brocco koja  se radi od sorti žilavka i chardonnay  u istom omjerukazao je Jović koji je u svome izlaganju i predstavio projekt Vinske ceste Hercegovine i mnogobrojne  manifestacije koje ovo Ministarstvo podržava i financira.

Emanuela Panke, direktorica Iter Vitisa istaknula je kako je vino oduvijek povezano s tradicijom, identitetom i životnim stilom, ali je i jedan od ključnih  instrumenta interkulturnog dijaloga. Naglasila je kako je Iter Vitis rođen u ovom kontekstu s jakom željom da sve to pretoči u kulturnu rutu. Danas ova europska kulturna ruta, certificirana još  2009. pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, prolazi kroz 20 država. Od ožujka nova članica i nositeljica Iter Vitisa je i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Predsjednica Udruge Dijana Katica, istaknula je kako ruta potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse, a takvih je u Hrvatskoj uistinu mnogo. „Kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. i programom Vlade, koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska. Pristupanje Hrvatske Iter Vitis obitelji događa se u vrijeme značajnih događaja za Hrvatsku u ovoj i sljedećoj godini. Od 1. studenog Hrvatska predsjedava Dunavskom strategijom, u prvih šest mjeseci sljedeće godine Vijećem EU, a 2020. Rijeka je europska prijestolnica kulture“, istaknula je Katica.

Međunarodna konferencija Iter Vitis – od baštine do brenda

Ministar Donko Jović sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji Iter Vitis – od baštine do brenda

Da turizam i vino ne idu jedan bez drugoga, potvrdila je međunarodna konferencija Iter Vitis – od baštine do brenda, koja se od 14. do 16. studenoga održavala u Roxanich Wine & Heritage Hotelu u Motovunu, u sklopu Generalne skupštine europske kulturne rute Iter Vitis. Više od 200 stručnjaka, turističkih djelatnika, vinara, predstavnika institucija iz 11 zemalja okupilo se u Istri, koja vrhunskim vinima i atraktivnim vinarijama može stati uz bok najpoznatijim svjetskim vinskim destinacijama. Na panelu o vinu i vinogradarstvu  je sudjelovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Donko Jović. U prezentaciji su istaknuti  vinorodni potencijali i proizvodnja vina u Hercegovini u kojoj trenutno ima   45 proizvođača vina sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, od čega je njih 20 registrirano kao pravne osobe.

„Postoji i  veliki broj individualnih proizvođača koji prerađuju grožđe u vlastitim podrumima i vino koriste za kućnu potrošnju ili dijelom za prodaju kao stolna kategorija bez zaštićenog zemljopisnog podrijetla.  U HNŽ prinos vinskog grožđa po hektaru procjenjuje se na 10-12 tona, ukupna proizvodnja grožđa, primjerice u 2018. godini, iznosila je oko 23 milijuna kg. Omjer bijelih prema crnim vinima je 60:40. Zadnjih godina u nekoliko vinarija je krenulo s proizvodnjom roséa, kao i pjenušavih vina Domano i Brocco koja  se radi od sorti žilavka i chardonnay  u istom omjerukazao je Jović koji je u svome izlaganju i predstavio projekt Vinske ceste Hercegovine i mnogobrojne  manifestacije koje ovo Ministarstvo podržava i financira.

Emanuela Panke, direktorica Iter Vitisa istaknula je kako je vino oduvijek povezano s tradicijom, identitetom i životnim stilom, ali je i jedan od ključnih  instrumenta interkulturnog dijaloga. Naglasila je kako je Iter Vitis rođen u ovom kontekstu s jakom željom da sve to pretoči u kulturnu rutu. Danas ova europska kulturna ruta, certificirana još  2009. pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, prolazi kroz 20 država. Od ožujka nova članica i nositeljica Iter Vitisa je i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Predsjednica Udruge Dijana Katica, istaknula je kako ruta potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse, a takvih je u Hrvatskoj uistinu mnogo. „Kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. i programom Vlade, koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska. Pristupanje Hrvatske Iter Vitis obitelji događa se u vrijeme značajnih događaja za Hrvatsku u ovoj i sljedećoj godini. Od 1. studenog Hrvatska predsjedava Dunavskom strategijom, u prvih šest mjeseci sljedeće godine Vijećem EU, a 2020. Rijeka je europska prijestolnica kulture“, istaknula je Katica.

Scroll to top